Komu smrdí rum, tomu smrdí práce. Toto rčení nám uvozuje nejoblíbenější českou míchačku.
Česká klasika
V případě výše zmíněného rčení se jedná o klasický český tuzemák. Co se týče tuzemáku – původně se jednalo o náhražku pravého rumu, která se vyrábí dochucením zředěného potravinářského lihu rumovou trestí. Hlavní součástí rumové tresti je ethylformiát, který je základem chuti i u pravého rumu. Ethylformiát, neboli HCOOCH2CH3 – ethylester kyseliny mravenčí = ethylformiát, mravenčan ethylnatý. Ano přátelé, kyselina mravenčí.
Někteří na něj nedají dopustit, některým se ježí chlupy až kdo ví kde. Jak si ho tedy nejlépe vychutnat a které ingredience zvolit?
- Tuzemák značky Božkov (údajně neobsahuje líh vyráběný z brambor, zato obsahuje nejlepší plzeňskou měkkou vodu …)
- Kofola original (klasika je klasika)
Original
- Kvalitní rum 0,05 l (např. Ron Zacapa Centenario 23 yo 1 l), který byl destilován z Virgin sugar cane honey – v případě nouze můžeme použít Bacardi, nebo Havana Club
- Coca-cola (otestujte vanila coke, nebo cherry), zapomeňte na light
- Led
- + přidejte celou vymačkanou limetku a máte Cuba Libre
Na závěr pravda o rumu s kolou